Eponuda.ba

Objavljeno 07.03.2024

Vodič za izbor ljetnih guma: Savjeti i akcijske ponude

Kada zima prođe i dođe proljeće, vrijeme je da na automobilu zamijenite zimske gume ljetnima. To je važno ne samo zbog zakonskih propisa u mnogim zemljama, već i radi sigurnosti, učinkovitosti vožnje i potrošnje goriva.

U ovom ćemo blogu istražiti sve što trebate znati o ljetnim gumama - od razloga za njihovu upotrebu do korisnih savjeta za odabir najučinkovitijeg seta za vaše vozilo. Naglasit ćemo i kako pravilan odabir i održavanje ljetnih guma ne samo da poboljšavaju vožnju, već i produljuju vijek trajanja vašeg automobila. Bez obzira jeste li iskusan vozač ili početnik na cesti, pravilno razumijevanje i briga o ljetnim gumama ključni su za sigurnu i ugodnu vožnju.

Pripremite se za putovanje kroz svijet ljetnih guma, gdje ćemo otkriti kako ovaj ključni dio vašeg vozila utječe na svakodnevnu vožnju i kako možete osigurati da vaš automobil funkcionira najbolje kad sunce sija, a ceste vas zovu.


Kako odabrati prave ljetne gume

Odabir pravih ljetnih guma za vaše vozilo ključan je za osiguravanje sigurnosti, učinkovitosti i udobnosti tijekom vožnje. Različita vozila i uvjeti vožnje zahtijevaju različite vrste guma, stoga je važno odabrati one koje odgovaraju vašim specifičnim potrebama.

Da bi vam olakšali izbor, na našoj web stranici Eponuda razvili smo poseban alat - Eponuda pomoćnik za gume. Uz njegovu pomoć možete jednostavno odabrati:

  • Širinu gume: Osigurava pravilan prijanjanje i stabilnost.
  • Profil gume: Utječe na udobnost vožnje.
  • Promjer gume: Mora odgovarati veličini vaših naplataka.
  • Nosivost: Važno s obzirom na težinu vašeg vozila.
  • Brzinski razred: Za osiguravanje sigurnosti pri maksimalnim brzinama.

Eponuda pomoćnik za gume pomaže vam brzo i učinkovito suziti izbor kako biste pronašli gume koje su najprikladnije za vaše vozilo i uvjete vožnje.

Dodatni savjeti za odabir guma:

  • Uzmite u obzir vrstu vozila: Osobna vozila, SUV-ovi i laka dostavna vozila imaju različite zahtjeve.
  • Provjerite veličinu i specifikacije: Važno je da gume imaju odgovarajuću veličinu i specifikacije za vaše vozilo.
  • Procijenite uvjete vožnje: Odaberite gume prema čestim uvjetima vožnje, bilo autocestama ili gradskim područjima.
  • Odaberite marku i kvalitetu: Pročitajte recenzije i usporedite različite marke kako biste pronašli najbolju opciju za svoj proračun.
  • Provjerite oznake na gumama: Oznake pokazuju performanse gume poput prianjanja na mokroj podlozi.
  • Posavjetujte se sa stručnjakom: Ako niste sigurni, posavjetujte se sa stručnjakom za gume.

Uzmite u obzir rezultate neovisnih testova, poput onih koje provodi Hrvatski autoklub (HAK).

Prema nedavnim testovima HAK-a koji su uključivali različite dimenzije i marke guma, možemo istaknuti nekoliko ključnih nalaza:

Sigurnosna svojstva: Među testiranim ljetnim gumama primijećene su velike razlike u sigurnosnim svojstvima, što utječe na sposobnost izbjegavanja sudara ili ublažavanje posljedica sudara.

Performanse na mokroj i suhoj podlozi: Gume Goodyear Efficient Grip Performance 2 i Continental Premium Contact 6 pokazale su se na HAK testovima kao gume s vrlo dobrim svojstvima, kako na mokroj tako i na suhoj podlozi. Važno je odabrati gumu koja pruža dobro prianjanje i kraći put kočenja u različitim uvjetima vožnje.

Dugi vijek trajanja i potrošnja goriva: Testovi su otkrili da neke gume omogućuju veći broj prijeđenih kilometara i manju potrošnju goriva, što doprinosi ekonomičnosti vožnje. Goodyear guma Efficient Grip Performance 2 istaknuta je kao guma koja omogućuje velik broj prijeđenih kilometara.

Razlike među dimenzijama guma: HAK je testirao gume različitih dimenzija, pri čemu su se gume dimenzija 185/65 R 15 i 215/60 R 16 pokazale kao dobre jer nijedna testirana guma nije dobila lošiju ocjenu od tri zvjezdice, odnosno oznaku "preporučljivo".

Preporučene gume: Među preporučenim markama, osim Goodyeara i Continentala, bili su Michelin, Bridgestone i Semperit koji su se na HAK testovima istaknuli uravnoteženim svojstvima i dobrom ocjenom sigurnosnih svojstava.

Za optimalan odabir važno je uzeti u obzir specifične zahtjeve vozila i navike vožnje. Osim odabira guma s dobrim sigurnosnim svojstvima, preporuča se i redovito održavanje guma, uključujući provjeru tlaka i istrošenosti, kako bi se osigurale njihove najbolje performanse i sigurnost na cesti.

Više informacija o specifičnim rezultatima testova i preporukama možete pronaći na web stranici HAK-a.

S pravim gumama ne samo da ćete poboljšati performanse vašeg vozila, već i povećati udobnost i sigurnost tijekom vožnje. Nadamo se da će vam ovaj vodič, zajedno sa Eponuda pomoćnikom za gume, pomoći u odabiru idealnih ljetnih guma za vaš automobil.

Gdje sada staviti zimske gume?

Što učiniti sa zimskim gumama?

Bez brige, imamo rješenje koje ne uključuje gradnju dodatnog krila garaže ili pretvaranje dnevnog boravka u salon guma.

Prvo očistite gume od svih nečistoća kako biste spriječili koroziju. Zatim ih umotajte u velike vreće, možete upotrijebiti velike vreće za smeće. Ako kod kuće imate prostor za pohranu, za optimalnu pohranu gume čuvajte na suhom i hladnom mjestu, dalje od izravne sunčeve svjetlosti, ulja i otapala. Ako pohranjujete gume s naplacima, položite ih vodoravno jednu na drugu. Ako su gume bez naplataka, radije ih postavite uspravno.

Ako kod kuće nemate prostora za pohranu, obratite se tvrtkama koje pružaju uslugu pohrane.

Održavanje i briga o ljetnim gumama

Odgovarajuće održavanje ljetnih guma ključno je ne samo za produljenje njihovog vijeka trajanja, već i za održavanje sigurnosti i optimalnih performansi vašeg vozila. Evo važnih savjeta za održavanje i brigu o vašim ljetnim gumama:

1. Redovito provjeravajte tlak u gumama: Tlak u gumama ključan je za osiguravanje optimalnog prianjanja i učinkovitosti. Neodgovarajući tlak može uzrokovati povećano habanje guma, loše prianjanje i veću potrošnju goriva. Preporučljivo je tlak u gumama provjeravati najmanje jednom mjesečno.

2. Pregled istrošenosti i oštećenja guma: Redovito pregledajte gume za znakove istrošenosti i oštećenja, poput pukotina, izbočina ili istrošenih gaznih slojeva. Neravnomjerna istrošenost može ukazivati na nepravilno poravnanje kotača, što zahtijeva stručno podešavanje.

3. Rotacija guma: Rotiranje guma pomaže u ravnomjernoj istrošenosti i produžuje njihov vijek trajanja. Preporučljivo je da gume rotirate svakih 10.000 do 12.000 kilometara kako biste osigurali ravnomjernu istrošenost.

4. Provjera dubine gaznog sloja: Dubina gaznog sloja na gumama ključna je za osiguravanje sigurnosti, posebno na mokrim cestama. Uvjerite se da je dubina gaznog sloja unutar zakonski dopuštenih granica, jer preplitki gazni sloj smanjuje prianjanje i povećava rizik od akvaplaninga.

5. Čišćenje guma: Redovito čišćenje guma uklanja prljavštinu, ulja i druge tvari koje se mogu nakupiti na gaznom sloju. To ne samo poboljšava prianjanje, već i sprječava prerano trošenje.

6. Godišnji tehnički pregledi: Osim redovitog održavanja kod kuće, preporučljivo je da vaše gume jednom godišnje pregleda stručnjak. To može uključivati provjeru poravnanja i općeg stanja guma.

Slijedeći ove savjete ne samo da ćete produžiti vijek trajanja svojih ljetnih guma, već ćete i poboljšati sigurnost i učinkovitost vožnje. Pravilno održavane gume ključne su za osiguravanje optimalnog rada vašeg vozila i vaše sigurnosti na cesti.

Kada govorimo o ljetnim gumama, važno je naglasiti ulogu naplataka i drugih automobilskih dodataka, koji ne samo poboljšavaju estetiku vašeg vozila, već mogu znatno utjecati na njegove performanse i sigurnost.

1. Odabir pravih naplataka:

  • Materijali: Aluminijski i lagani naplatci idealni su za ljetne gume jer nude optimalan omjer između izdržljivosti i težine. Karbonski naplatci, iako skuplji, nude još veće smanjenje težine i poboljšanu aerodinamiku.
  • Veličina in oblik: Veličina naplatka utječe na vožnju i stabilnost automobila. Veći naplatci mogu poboljšati prianjanje i upravljivost, no važno je odabrati veličinu koja odgovara specifikacijama vašeg vozila.
  • Utjecaj na vožnju: Pravilno odabrani naplatci mogu poboljšati upravljanje vozilom, smanjiti težinu i povećati učinkovitost potrošnje goriva. Također mogu smanjiti opterećenje na ovjesu i kočionom sustavu.

2. Dodaci za poboljšanje sigurnosti:

  • Senzori tlaka u gumama: Ovi senzori ključni su za održavanje pravilnog tlaka u gumama, što je bitno za sigurnost i učinkovitost vožnje. Moderni senzori mogu upozoriti vozača na moguće probleme prije nego što postanu kritični.
  • Sustav za nadzor stabilnosti: Ova tehnologija, često integrirana u novija vozila, pomaže spriječiti proklizavanje i gubitak kontrole, posebno u zahtjevnim uvjetima vožnje.
  • LED svjetla za bolju vidljivost: Zamjena standardnih svjetala LED varijantama može poboljšati vidljivost noću, što je još jedan važan sigurnosni aspekt.

Pravilna upotreba ljetnih guma dio je vaše odgovornosti za osiguravanje sigurne vožnje za vas i druge sudionike u prometu.

Svijest i poštovanje sigurnosnih aspekata i zakonskih zahtjeva vezanih uz upotrebu ljetnih guma ne samo da povećava vašu sigurnost na cesti, već i doprinosi sigurnosti svih sudionika u prometu.

Pravilan odabir ljetnih guma nije samo pitanje ispunjavanja zakonskih zahtjeva, već je ključan za osiguravanje sigurnosti, udobnosti i učinkovitosti vaše vožnje u toplijim mjesecima. Ljetne gume osiguravaju optimalno prianjanje, stabilnost i smanjeni put kočenja u toplom vremenu, što je ključno za sigurnu vožnju.


Važno je da odaberete gume koje odgovaraju vašem vozilu i uvjetima vožnje u kojima se najčešće nalazite. Pravilno održavanje i redovita provjera guma osiguravaju da su uvijek u najboljem stanju i da vaš automobil radi kako je predviđeno. Ne zaboravite na zakonske zahtjeve i sigurnosne aspekte vezane uz upotrebu ljetnih guma.

Nadamo se da vam je ovaj blog ponudio korisne informacije i savjete koji će vam pomoći u odabiru i održavanju ljetnih guma. Ne zaboravite da je briga o vašim gumama dio šire brige za vaš automobil i vašu sigurnost na cesti. Sigurna i odgovorna vožnja nije samo vaša dužnost, već i vaš doprinos sigurnosti svih na cesti. Stoga, kad temperature porastu, ne zaboravite na pravovremenu zamjenu vaših guma i uživajte u sigurnoj i ugodnoj vožnji ljeti.

Namjenu obrade, način zaštite osobnih podataka i vaša prava možete pročitati u Politici privatnosti.

Primajte posebne ponude

Prijavite se na ePonuda e-novosti za lakšu odluku pri svakoj kupnji.