Vakumirani mesni proizvodi predstavljaju suvremeno rješenje za one koji žele uvijek svježe i kvalitetno meso, bez potrebe za svakodnevnim odlascima u mesnicu. Vakum pakiranje omogućuje dugotrajnije čuvanje, zadržavanje prirodne boje, mirisa i okusa mesa, kao i očuvanje hranjivih sastojaka.
U ovoj kategoriji najčešće se izdvajaju proizvodi kao što su mljeveno meso, meso u komadu i meso u marinadi, a kupcima je važno da mogu lako provjeriti i usporediti cijene mljevenog mesa i drugih proizvoda na tržištu. Na Eponuda platformi dostupna je široka ponuda različitih proizvođača i pakiranja, što olakšava odabir prema vrsti mesa, cijeni i količini.
Vakumirano meso pakira se u posebne plastične vrećice iz kojih je uklonjen zrak. Na taj se način usporava razvoj mikroorganizama i oksidacija, pa meso dulje ostaje svježe bez uporabe konzervansa. Ovo je pakiranje posebno pogodno za restorane i hotele koji žele uštedjeti vrijeme, a da ne ugroze kvalitetu hrane.
Prednosti vakumiranog mesa su brojne:
• produljuje rok trajanja 3–5 puta u odnosu na svježe meso,
• zadržava prirodnu boju i teksturu,
• čuva hranjive tvari i sokove unutar mesa,
• sprječava kontaminaciju i mirise u hladnjaku.
Zahvaljujući vakum pakiranju, kupci mogu planirati obroke unaprijed, bez straha da će meso izgubiti na kvaliteti, čak i ako se ne koristi odmah nakon kupnje.
Mljeveno meso jedan je od najtraženijih proizvoda u svakoj mesnici i nezaobilazan sastojak mnogih tradicionalnih i modernih jela. Radi se od različitih vrsta mesa – najčešće svinjskog, junećeg ili miješanog – i koristi se za pripremu jela kao što su ćufte, pljeskavice, musaka, lazanje, sarma i punjene paprike.
Vakumirano mljeveno meso posebno je praktično jer zadržava svježinu i okus kao da je upravo samljeveno. Zbog odsutnosti zraka u pakiranju ne dolazi do oksidacije, pa meso dulje ostaje ružičasto i sočno.
Za one koji preferiraju sami odabrati način pripreme, meso u komadu predstavlja odličan izbor. Ovaj tip mesa može se koristiti za pečenje, pirjanje, grill ili sušenje, ovisno o vrsti i namjeni.
Kod vakumiranih proizvoda, meso u komadu ostaje sočno i svježe jer nije izloženo zraku, što omogućuje da se koristi i nakon nekoliko dana bez gubitka kvalitete. Takva pakiranja idealna su ako planirate više obroka unaprijed, jer možete iskoristiti samo onoliko koliko vam je potrebno.
Svinjsko meso u komadu jedan je od najpopularnijih izbora u kategoriji vakumiranih proizvoda. Odlikuju ga sočnost, bogat okus i jednostavna priprema. Najčešće se koristi za pečenje, prženje, pohane šnicle ili gulaš.
Vakum pakiranje posebno pogoduje svinjskom mesu jer sprječava isušivanje i gubitak prirodnih sokova. Na taj način meso ostaje mekano i nakon termičke obrade, a pritom se zadržava njegov prepoznatljiv okus.
Za one koji vole pripremati unaprijed, vakumirano svinjsko meso može se čuvati u hladnjaku i do dva tjedna, a ako se zamrzne – i do nekoliko mjeseci bez promjene kvalitete.
Kupnja vakumiranih mesnih proizvoda donosi brojne prednosti u odnosu na klasično svježe meso. Osim duljeg roka trajanja, najvažnija je sigurnost. Zahvaljujući hermetičkom zatvaranju, meso je zaštićeno od vanjskih utjecaja, bakterija i neugodnih mirisa.
Još jedna prednost je praktičnost – vakum pakiranja zauzimaju manje mjesta u hladnjaku i lako se odlažu ili zamrzavaju. Za ugostitelje, ovakvo pakiranje znači bolju organizaciju kuhinje, precizno planiranje nabave i minimalan otpad.
Kvalitetno vakumirano meso ima jasno vidljivu boju, čvrstu strukturu i ne sadrži višak tekućine u pakiranju. Ambalaža uvijek treba sadržavati datum pakiranja i rok uporabe. Ako primijetite da je pakiranje napuhano ili da je boja mesa tamna i siva, proizvod treba izbjegavati.
Cijena mljevenog mesa ovisi o vrsti mesa (svinjsko, juneće, miješano), postotku masnoće i podrijetlu proizvoda. Cijena svinjskog svježeg mesa u komadu može varirati ovisno o dijelu mesa – plećka, vrat, but.
Vakum pakiranje ne mora nužno značiti višu cijenu; naprotiv, često se pokaže isplativijim jer smanjuje bacanje hrane i omogućuje dulje čuvanje bez gubitka kvalitete. Uz Eponuda platformu, lako možete pratiti cijene mljevenog mesa i drugih proizvoda, pronaći najpovoljnije ponude i planirati kupnju unaprijed.
Vakumirano meso treba čuvati u hladnjaku na temperaturi od 0–4°C. Nakon otvaranja pakiranja, meso treba iskoristiti u roku od 24 sata, jer tada dolazi u kontakt sa zrakom. Ako ne planirate odmah koristiti meso, preporučuje se zamrzavanje – vakum pakiranje sprječava stvaranje kristala leda i čuva teksturu mesa.
Mljeveno meso, iako vakumirano, uvijek treba termički obraditi do kraja. Meso u komadu možete koristiti odmah za pečenje ili ga marinirati kako biste dodatno pojačali okus.