Zimnica je dio obiteljske tradicije i podsjetnik na mirise i okuse domaće kuhinje. U današnje vrijeme, kada nemamo svi vremena sami pripremati zimnicu, gotovi proizvodi u staklenkama i konzervama omogućuju da uživamo u domaćem okusu tijekom cijele godine.
Bez obzira volite li mljeveni paradajz, pečene paprike, cvjetaču u kiselom povrću, šarenu salatu ili tražite praktična rješenja poput crvenog graha, ananasa ili kukuruza šećerca u konzervi, ponuda je bogata i raznovrsna.
Zimnica obuhvaća sve proizvode od voća i povrća koji su konzervirani na prirodan način — pasterizacijom, kiseljenjem, kuhanjem ili mariniranjem. Cilj je sačuvati okuse i nutritivne vrijednosti sezonskih namirnica za dulje razdoblje.
Zahvaljujući modernim metodama prerade i kvalitetnim sastojcima, današnja zimnica spaja autentične recepte sa suvremenom tehnologijom, bez upotrebe umjetnih konzervansa.
U ponudi se nalaze:
• povrće u konzervi (paradajz, paprika, cvjetača, miješana salata),
• voćne prerađevine (kompoti, džemovi, ananas u konzervi),
• gotova jela (grah, kukuruz šećerac, grašak).
Mljeveni paradajz za zimnicu jedan je od najvažnijih sastojaka svake kuhinje. Koristi se za pripremu juha, umaka, variva, tjestenine i jela od mesa.
Dobiva se od pažljivo odabranih, zrelih rajčica, bez dodatka umjetnih boja i konzervansa. Zadržava prirodnu boju, gustoću i aromu svježeg paradajza, a zahvaljujući pasterizaciji, može trajati mjesecima bez gubitka kvalitete.
Kupnjom gotovog mljevenog paradajza štedite vrijeme, a dobivate proizvod koji u potpunosti zamjenjuje domaću pripremu.
Cvjetača u zimnici zauzima posebno mjesto u domaćim zalihama. Cvjetača je povrće bogato vlaknima, vitaminima C i K, a u kombinaciji sa začinima, mrkvom i paprikom postaje neodoljiva salata ili turšija.
Ovaj proizvod odličan je izvor probiotika i pomaže probavi, a istodobno ima nisku kalorijsku vrijednost. Zbog svoje teksture i blagoga okusa, savršeno se kombinira s mesnim jelima i pečenjem.
Zimnica od paprike vjerojatno je najomiljeniji oblik zimnice u našim krajevima. Postoji više varijacija — pečena paprika, paprika u octu, paprika u medu, paprika s paradajzom ili punjena sirom.
Bez obzira na način pripreme, paprika ostaje simbol domaće trpeze. Bogata je vitaminima i prirodnim antioksidansima, a zbog svoje svestranosti koristi se uz gotovo svako jelo.
Kupnjom gotove zimnice štedite vrijeme, a dobivate kvalitetan proizvod pripremljen po tradicionalnoj recepturi, s uravnoteženim okusima i začinima.
Šarena salata za zimnicu jedan je od najživopisnijih proizvoda u staklenkama. Kombinira povrće poput kupusa, mrkve, paprike i krastavaca, uz dodatak blagoga octa i ulja.
Ova je salata lagana, osvježavajuća i bogata vitaminima. Zahvaljujući raznovrsnom sastavu, često se koristi kao prilog uz kuhana jela, roštilj ili ribu.
Za one koji žele zdrav i brz obrok, konzervirano povrće idealno je rješenje. Najpopularniji proizvodi su grah, grašak i kukuruz u konzervi.
Crveni grah iz konzerve odličan je izvor biljnih proteina i vlakana. Može se koristiti u salatama, varivima, meksičkim jelima ili kao prilog. Lako se kombinira s povrćem i žitaricama, a nije ga potrebno kuhati.
Kukuruz u konzervi poznat je po svom slatkastom okusu i svestranosti u pripremi. Odličan je dodatak salatama, juhama, pizzama i mesnim jelima. Bogat je vlaknima i prirodnim šećerima, a zahvaljujući sterilizaciji zadržava svježinu i sočnost zrna.
Osim povrća, konzervirano voće donosi osvježavajuće okuse i praktičnost. Najpopularniji proizvodi su ananas u konzervi, breskve, jabuke i kompoti.
Ananas u konzervi bogat je vitaminom C i prirodnim enzimima koji pomažu probavi. Odličan je dodatak kolačima, salatama ili kao samostalna užina. Zahvaljujući blagom sirupu, čuva prirodnu sočnost i aromu.
Konzervirano voće praktično je jer traje dugo, ne zahtijeva dodatnu obradu i uvijek je spremno za upotrebu.
Kvalitetna staklenka za zimnicu jednako je važna kao i sam sadržaj. Staklene staklenke omogućuju čuvanje okusa, boje i mirisa proizvoda, a pritom su ekološki prihvatljive i mogu se koristiti više puta.
Pri odabiru staklenki važno je obratiti pozornost na zapremninu, poklopce i način zatvaranja. Na tržištu postoje klasične staklenke, ali i dekorativne varijante za posluživanje domaćih proizvoda.
Zimnica i konzervirano voće i povrće zadržavaju većinu svojih nutritivnih svojstava zahvaljujući pažljivoj pripremi i sterilizaciji. Ovi proizvodi bogati su vlaknima, vitaminima i mineralima, a njihova upotreba doprinosi raznovrsnoj prehrani tijekom zime.
Iako sadrže nešto više soli ili šećera, pravilno pripremljena zimnica bez dodatnih aditiva predstavlja zdraviju alternativu industrijskoj hrani. Konzervirano povrće i voće također pomaže u održavanju ravnoteže u prehrani kada svježe namirnice nisu dostupne.
Cijene zimnice i konzerviranog voća i povrća ovise o vrsti proizvoda, podrijetlu i pakiranju. Domaća zimnica često ima višu cijenu zbog ručne pripreme i prirodnih sastojaka, dok su industrijski proizvodi pristupačniji i dulje traju.
Na Eponuda platformi možete brzo usporediti ponude različitih proizvođača, pronaći najpovoljnije cijene, kao i akcije na omiljene proizvode. Korištenje platforme štedi vrijeme, omogućuje pregled deklaracija i pomaže vam da odaberete najbolju kombinaciju kvalitete i cijene.