Crni petak – najveći
popusti u Bosni!

Crni petak – najveći
popusti u Bosni!

Velika slika,
još veća ušteda

Pametni mobiteli
na popustu

Crni petak
2025

Uštedi na
TV-u

Mobiteli na popustu

Sol

1 proizvod 1 trgovina
Filteri
Filtriranje
Proizvođač
Cijena
Tagovi

 

Često postavljana pitanja

Koja je razlika između morske i kamene soli?

Morska sol nastaje isparavanjem morske vode i često sadrži tragove minerala poput magnezija, kalija i kalcija. Kamena sol se dobiva iz rudnika soli i također sadrži minerale, ali može imati grublju teksturu. Nutritivno, obje vrste su vrlo slične, iako se morska sol češće koristi u kuhanju zbog svoje arome i lakšeg otapanja.

Je li sol potrebna tijelu?

Da, sol je potrebna jer sadrži natrij koji igra ključnu ulogu u održavanju ravnoteže tekućine, živčanih impulsa i kontrakcije mišića. Međutim, treba je uzimati umjereno jer prekomjerna upotreba može dovesti do povišenog krvnog tlaka i povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da odrasli ne konzumiraju više od 5 grama soli dnevno.

Je li himalajska sol zdravija od obične soli?

Himalajska sol sadrži tragove raznih minerala, što joj daje ružičastu boju i specifičan okus. Iako se često promovira kao zdravija, razlika u usporedbi s običnom kuhinjskom soli je minimalna kada je u pitanju nutritivna vrijednost. Najveća korist himalajske soli je u njezinom okusu i izgledu, dok ne postoje značajni zdravstveni dokazi da je puno bolja od obične soli.

Postoje li alternative za sol?

Umjesto soli, jela se mogu začiniti biljem i začinima poput origana, bosiljka, ružmarina, češnjaka u prahu ili limunovog soka. Postoje i mješavine začina sa smanjenim udjelom natrija koje mogu pomoći ljudima koji žele smanjiti unos soli. Ove alternative omogućuju da hrana ostane ukusna, a istovremeno smanjuju rizik od zdravstvenih problema povezanih s prekomjernom upotrebom soli.

Može li smanjeni unos soli biti štetan?

Premalo unosa soli može dovesti do neravnoteže elektrolita, uzrokujući simptome poput slabosti, vrtoglavice i niskog krvnog tlaka. Međutim, za većinu ljudi problem je upravo previše, a ne premalo soli. Stoga se preporučuje uravnotežen unos, posebno za ljude koji se bave intenzivnom tjelesnom aktivnošću i gube natrij znojenjem.

 
 

 

Sol – nezamjenjiva namirnica u svakoj kuhinji

Sol je osnovni sastojak gotovo svakog jela, ali i mnogo više od toga – utječe na okus, teksturu, pa čak i na način pripreme hrane. Na tržištu danas postoji velik izbor vrsta soli, a izbor prave može znatno utjecati na kvalitetu prehrane i pripremu obroka. Bilo da vam je potrebna kuhinjska sol za svakodnevnu upotrebu, kalijeva sol kao alternativa za one s povišenim tlakom ili himalajska sol zbog minerala koje sadrži – važno je poznavati razlike među njima.

Kuhinjska sol – svakodnevna upotreba

Kuhinjska sol, poznata i kao jodirana sol, najčešća je varijanta soli koju svi koristimo kod kuće. Dobiva se iz rudnika kamene soli ili evaporacijom morske vode, a jod joj se dodaje kako bi se spriječila pojava gušavosti, osobito u područjima s manjkom prirodnog joda u prehrani. Uglavnom je sitna, što je čini idealnom za precizno doziranje tijekom kuhanja i začinjavanja.

Krupna morska sol i nejodirana varijanta

Krupna morska sol dobiva se prirodnim sušenjem morske vode i često se koristi za začinjavanje mesa i ribe prije pečenja jer se sporije otapa i daje poseban okus hrani. Za razliku od industrijski jodirane soli, nejodirana morska sol zadržava svoj prirodni sastav, uključujući magnezij, kalcij i druge mikroelemente. Idealna je za one koji žele što prirodniji dodatak jelima, kao i za fermentaciju i zimnicu.

Himalajska sol – lijepog izgleda i bogata nutrijentima

Himalajska sol poznata je po svojoj ružičastoj boji, koja potječe od prisutnosti minerala poput željeza. Ova vrsta soli dolazi iz drevnih rudnika u Pakistanu i često se koristi kao prirodna zamjena za klasičnu sol. Osim što se koristi u kulinarstvu, često se nalazi i u slanim lampama, kupkama i kozmetici. Njezina tekstura i aromatičnost posebno dolaze do izražaja u jelima koja zahtijevaju vizualni i okusni akcent.

Kalijeva sol – alternativa za one s posebnim zdravstvenim potrebama

Kalijeva sol formulirana je tako da je dio natrija zamijenjen kalijem, što je čini pogodnijom za osobe s hipertenzijom ili one koji žele smanjiti unos natrija. Iako ima nešto drugačiji okus od klasične kuhinjske soli, odlična je alternativa za one kojima je zdravlje prioritet.

Mineralni sastav i podrijetlo različitih vrsta soli

Iako sve vrste soli sadrže natrijev klorid, njihov mineralni sastav i način obrade razlikuju se značajno, što izravno utječe na okus i primjenu. Primjerice, himalajska sol sadrži i do 84 oligoelementa kao što su željezo, kalcij i magnezij, dok je kuhinjska sol industrijski rafinirana i obično obogaćena jodom. Zbog toga ljubitelji prirodne hrane često biraju nejodiranu morsku sol jer vjeruju da zadržava više izvornih minerala.

Krupna morska sol, dobivena isparavanjem morske vode, koristi se u gastronomiji zbog bogatijeg okusa i vizualne privlačnosti, posebno kod jela koja se termički obrađuju na visokim temperaturama. S druge strane, sitna sol idealna je za svakodnevnu upotrebu jer se brzo otapa u vodi i lako miješa sa začinima, brašnom i uljima.

Medicinske i terapeutske primjene soli

Osim u kulinarstvu, sol ima i značajnu ulogu u tradicionalnoj i suvremenoj medicini. Inhalacije s fiziološkom otopinom (otopinom kuhinjske soli u vodi) često se koriste za ublažavanje simptoma prehlade, alergija i astme. Himalajska sol koristi se i u terapiji „slane sobe“ (haloterapija), koja pomaže kod problema s dišnim putevima. Kupke s morskom ili himalajskom soli mogu imati umirujući učinak na kožu i cirkulaciju, a primjenjuju se kod ekcema, psorijaze i umornih mišića.