Crni petak – najveći
popusti u Bosni!

Crni petak – najveći
popusti u Bosni!

Velika slika,
još veća ušteda

Pametni mobiteli
na popustu

Crni petak
2025

Uštedi na
TV-u

Mobiteli na popustu

Delikatese

8 proizvoda 1 trgovina
Filteri
Filtriranje
Proizvođač
Cijena

Najpopularniji
Najnoviji
 

Često postavljana pitanja

Što se podrazumijeva pod delikatesama?

Delikatese su visokokvalitetne, pažljivo pripremljene namirnice koje se odlikuju posebnim okusom, načinom proizvodnje i podrijetlom. To mogu biti suhomesnati proizvodi, masline, ulja, paštete, začini, plodovi mora, tartufi i druge gurmanske delicije.

Postoje li vegetarijanske ili veganske delikatese?

Da. Sve je više delikatesa od povrća - namaza od maslina, sušenih rajčica, artičoka, tartufa, kao i veganskih sireva te paštete od slanutka ili lješnjaka.

Koja je razlika između delikatesnih i običnih proizvoda?

Delikatese se obično izrađuju ručno, od pažljivo odabranih sastojaka, bez industrijskih dodataka. Naglasak je na kvaliteti, autentičnosti i jedinstvenom okusu, dok su obični proizvodi napravljeni za širu potrošnju i imaju standardizirani okus.

Kako treba sljubiti delikatese s vinom?

Tvrdi sirevi i pršut dobro se slažu s crnim vinima. Meki sirevi i riblje paštete s bijelim ili rosé vinima. Delikatese s tartufima najbolje se slažu sa suhim vinima i proseccom.

Kako prepoznati pravi delikatesni proizvod?

Ima jasnu deklaraciju i podrijetlo. Nema umjetnih dodataka ni pojačivača okusa. Dolazi u pažljivoj ambalaži, često ručno zamotan. Ima prepoznatljiv miris i pun okus, bez pretjerane slanosti ili gorčine.

 
 

 

Delikatese – vrhunski okusi za istinske gurmane

Volite uživati u hrani i cijenite bogat okus, kvalitetne sastojke i tradicionalne recepte? Onda zasigurno volite i delikatese! Ovi proizvodi zauzimaju posebno mjesto u gastronomiji jer nude spoj domaće tradicije i vrhunskog kulinarstva. U ovoj kategoriji možete pronaći specijalitete kao što su kulen, mortadela, slanina, suhi vrat, pršut, pečenica i čajna kobasica – proizvodi koji već desetljećima krase trpeze širom regije.

Na Eponuda.ba platformi možete pronaći širok izbor i jednostavno usporediti cijene delikatesa, čime olakšavate kupnju i birate najbolji omjer kvalitete i cijene.

Što su delikatese i zašto su posebne

Riječ “delikates” potječe od francuskog izraza délicatesse, što znači „poslastica“ ili „nešto fino“. Danas taj pojam obuhvaća širok spektar visokokvalitetnih mesnih proizvoda koji se ističu posebnim načinom pripreme, sušenjem i začinima. Delikatesi su namijenjeni svima koji uživaju u punom okusu hrane i traže proizvode koji se ističu svojim podrijetlom i autentičnošću.

U ponudi se mogu naći različite vrste suhomesnatih proizvoda – od blagih i nježnih okusa do začinjenih i dimljenih varijanti koje podsjećaju na domaće specijalitete iz planinskih krajeva.

Slanina, pršut, kulen i druge vrste delikatesa sa planina postali su sinonim za domaću tradiciju i prirodne metode obrade mesa bez umjetnih dodataka. Upravo zbog toga mnogi kupci traže originalne delikatese kada žele imati nešto posebno na trpezi.

Kulen – kralj začinjenih delikatesa

Kulen ili pikantna sušena salama, jedan je od najpoznatijih i najcjenjenijih mesnih specijaliteta u regiji. Pravi se od najkvalitetnijeg svinjskog mesa i prirodnih začina, među kojima dominira mljevena crvena paprika koja mu daje prepoznatljivu boju i aromu. Nakon punjenja, kulen se suši i dimi na kontroliranoj temperaturi, što mu daje specifičan, bogat okus.

Kulen je delikates koji se najčešće poslužuje tanko narezan, uz sir, masline i domaći kruh. Odličan je i kao meze, uz čašu vina ili rakije. Na tržištu postoji više varijanti – blagi, ljuti, domaći ili industrijski proizveden kulen, a putem Eponuda.ba stranice lako možete usporediti cijene kulena i pronaći najbolju ponudu.

Mortadela – talijanski klasik na domaćoj trpezi

Mortadela delikates je koji potječe iz Italije, ali je i kod nas vrlo popularna zbog svoje blage teksture i ugodnog okusa. Priprema se od fino mljevenog mesa, najčešće svinjskog, uz dodatak masnih kockica i začina. Karakteristična je po glatkoj strukturi i aromi koja se dobiva pečenjem u posebnim komorama.

Mortadela je omiljeni sastojak sendviča i hladnih predjela, jer se odlično kombinira sa sirom, povrćem i raznim vrstama kruha. Zahvaljujući svojoj nježnoj aromi, u njoj uživaju i odrasli i djeca, a često je prvi izbor kada se traži kvalitetan i ukusan mesni proizvod za svakodnevnu prehranu.

Slanina – spoj tradicije i okusa

Slanina zauzima posebno mjesto među delikatesima jer se koristi i kao samostalno jelo i kao dodatak brojnim specijalitetima. Dobra slanina mora imati savršen balans mesa i masnoće, a tajna njezina okusa leži u načinu dimljenja i začinima koji se koriste tijekom obrade.

Tradicionalno se dimi na bukovom drvu, što joj daje karakterističnu aromu i boju. Može se konzumirati svježa, pečena ili kuhana, a često se koristi i u pripremi domaćih jela kao što su grah, krumpir paprikaš ili juhe. Ljubitelji autentičnih okusa posebno cijene domaće varijante koje se i danas rade po starim receptima.

Suhi vrat i pečenica – klasici među suhomesnatim proizvodima

Suhi vrat i pečenica spadaju u delikatese vrhunske kvalitete i predstavljaju simbol domaće kuhinje. Pripremaju se od pažljivo odabranih komada mesa, koji se sole, začinjavaju i suše na prirodnom dimu. Rezultat je meso fine strukture, blagoga mirisa i bogatog okusa.

Suhi vrat se obično poslužuje tanko narezan, kao meze ili predjelo, dok je pečenica omiljena zbog svoje sočnosti i blage dimljene arome. Ovi proizvodi čest su izbor za blagdanske trpeze, proslave i svečane prilike, jer unose notu luksuza i tradicionalne kvalitete.

Čajna kobasica – delikates za svaku priliku

Kobasice su neizostavan dio delikatesne ponude, a čajna kobasica je među najpoznatijima.

Čajna kobasica je blagoga okusa i fine teksture. Zahvaljujući procesu dimljenja i sušenja, može se čuvati dulje vrijeme, a njezin neutralan okus omogućuje raznovrsne kombinacije. Predstavlja odličan izbor za gurmane koji vole balans između začinjenog i blagoga okusa.

Kako odabrati prave delikatese

Prilikom kupnje delikatesa, obratite pažnju na podrijetlo i sastav proizvoda. Kvalitetan delikates treba imati prirodnu boju, ugodan miris i ravnomjernu teksturu. Preporučuje se birati proizvode proizvođača koji koriste tradicionalne metode sušenja i dimljenja.

Ako želite pronaći najbolji omjer kvalitete i cijene, pretražite cijene delikatesa na Eponuda.ba stranici – na jednom mjestu dobit ćete pregled ponude različitih proizvođača i brendova, uz mogućnost filtriranja po vrsti mesa, podrijetlu i cijeni.